In historische gebouwen
De wijk ’t Hooge is ontstaan doordat de vele personeelsleden die actief waren op het kasteel (op 50 meter van het huidige museum) in de onmiddellijke nabijheid van hun werk wilden wonen. Er kwamen winkels, herbergen en een school.
Het kasteel van het Hooge werd voor het eerst vermeld in de geschiedenisboeken in het jaar 1317. Vanaf 1851 kwam het kasteel en de omliggende landerijen door een huwelijk in handen van de familie De Vinck, afkomstig uit Antwerpen. Het is Baron Gaston de Vinck die de kapel (nu het huidige museum) liet opbouwen in 1927, ter vervanging van een barakkapel. Boven het grote ronde raam aan de voorkant van de kapel zie je nog het wapenschild van de familie De Vinck, bestaande uit 5 vogels (vinken). De kapel en sacristie werden aangebouwd aan de bestaande school. Het bijgebouwtje met 5 toiletten naast het terras zijn nog een overblijfsel van ver vervlogen tijden op de speelplaats. Nu is het Instappunt Oost er gevestigd, een bezoekerscentrum om de Ieperboog te ontdekken.
Eind jaren '70 werd gestopt met lesgeven wegens een tekort aan leerlingen, en in 1989 kwam er ook een einde aan de kerkdiensten. In 1992 kocht de familie De Smul de gebouwen. Ze openden er trots het museum Hooge Crater, in samenwerking met Philippe Oosterlinck, op Pasen 1994.
Vanaf januari 2008 zijn Niek en Ilse Benoot-Watteyne de trotse eigenaars. Door de uitbreiding van het museum en de aankoop van nieuwe collecties laten ze de geschiedenis van het Hooge verder leven voor de toekomstige generaties.