De plek waar het Hooge Crater museum zich vandaag bevindt, pal op de frontlinie, was tijdens de 4 jaar durende wereldoorlog immens belangrijk. Dit was van oktober 1914 tot september 1918 niet voor niets ‘the hottest place on earth’.
De verwoestende mijnontploffing van 19/07/1915 werd later symbolisch vertaald naar een grote witte cirkel op Hooge Crater Cemetery die je vandaag vooral vanuit de hoogte echt vat.
The Front Eye wil al die elementen met elkaar verbinden en de link leggen tussen het museum, het landschap en de begraafplaats. Dit via een uniek en gloednieuw uitkijkpunt in het museum: de wederopbouwkapel van het Hooge. Het grote roosvenster in die erfgoedkapel laat je daarbij uitkijken over HILL 60 , HILL 62, Hooge Crater cemetery, de Kemmelberg en de Ieperboog.
Het platform pakt uit met verhalen van soldaten die hier begraven werden, 5 fiches met elk hun verhaal en elk hun persoonlijke voorwerpen. Je bezoekt hun graf, duikt in hun geschiedenis en ontdekt hun medailles of andere persoonlijke objecten. Alsook de verdwenen begraafplaatsen krijgen een centrale rol in deze nieuwe tentoonstelling. Er waren 3 Franse en 3 Duitse begraafplaatsen op het Hooge en de Meenseweg, die allemaal verdwenen of opgeruimd zijn. Unieke foto’s en plannen brengen deze vergeten geschiedenis terug tot leven.
The Front Eye brengt je het antwoord waarom er 4 jaar zo lang gevochten werd om deze heuvels, waarom de kleine hoogteverschillen zo belangrijk waren, waarom die Hooge Crater strategisch zo’n immense rol speelde. En dat pal op de plek waar het allemaal gebeurde.
Dit unieke project kwam tot stand mede dankzij Toerisme Vlaanderen en de Provincie West-Vlaanderen. In het kader van LANDSCAPES het nieuwe WO1-thema in 2023-2024.